Ik maak veel zelf en probeer dat ook zoveel mogelijk te doen. Elke zondag sta ik in de keuken om iets van koekjes of cake te maken zodat we tijdens de week iets gezonder hebben om mee te snacken.
Ik zeg gezonder want ik gebruik meestal wel nog altijd suiker, wel een natuurlijke suiker zoals kokosbloesemsuiker, maar het is uiteraard wel heel wat anders dan de koeken met een hoop bewerkte ingrediënten die je in de winkel vindt.
In deze blogpost deel ik met plezier de drie recepten die de meisjes (en ik) het lekkerste vinden en het vaakst vragen.
Pepernoten
Het is zoiets waarvan ik tot voor kort het bestaan weer van vergeten was want wie eet er nu pepernoten in de zomer? Awel, wij volgende zomer wel denk ik. Deze zijn echt zo lekker dat ze hier op één dag soms al bijna op zijn.
Het oorspronkelijke recept van Rens Kroes is met dadels, maar ik gebruik vaak rozijnen in de plaats. Zoals altijd gebruik ik ook minder suiker dan in het oorspronkelijke recept.
Ingrediënten voor 50 pepernoten:
- 140 g rozijnen, minstens 15 minuten in water geweekt
- 20 g kokosbloesemsuiker
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- snufje zeezout
- 125 g speltmeel
- 50 g kokosolie, gesmolten
Recept:
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Laat de rozijnen uitlekken. Doe ze met een scheutje water in een blender en mix ze fijn.
- Doe de rozijnenmassa bij de droge ingrediënten en kneed alles tot een soepel deeg.
- Pluk telkens een klein beetje deeg en rol het tot een klein balletje. Leg het op een met bakpapier beklede bakplaat en druk het een beetje plat.
- Bak de pepernoten in ongeveer 25 min bruin.
Granolakoeken
Ook heel eenvoudig om te maken en heel lekker als je van granola houdt.
Ingrediënten (ik heb geen idee voor hoeveel koeken):
- 1 ei
- 115 g kokosolie
- 100 g kokosbloesemsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 100 g speltbloem
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 115 g havermout
- 115 g rozijnen, minstens 15 geweekt in water
Recept:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de olie met de suiker.
- Voeg het ei toe en klop goed.
- Doe het vanille-extract erbij.
- Voeg de bloem, het bakpoeder, kaneel en havermout toe. Als laatste mogen de rozijnen erbij. Zet alles goed onder elkaar.
- Schep met een lepel koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak ze in 10 minuten goudbruin.
Zuurdesembrownies
Deze zijn er gekomen omdat ik op een gegeven moment wel heel veel starter over had en ik op zoek was naar iets lekkers om ermee te maken. Dat is met deze brownies goed gelukt want ik heb gezinsleden die geen fan zijn van zuurdesem maar deze brownies toch lekker vinden. Je proeft het zure dan ook niet echt.
Het duurt iets langer dan de vorige twee recepten omdat je de brownies nog even moet laten voorrijzen in een lauwe oven.
Ingrediënten voor 10 à 12 brownies:
- 60 g pure chocolade
- 60 ml heet water
- 1,5 tl bakpoeder
- 150 g kokosbloesemsuiker
- 112 g kokosolie
- 1 ei
- 1 tl vanille-extract
- 30 g amandelmeel
- 97 g speltbloem
- 1/4 tl zout
- 112 g zuurdesemstarter
Recept
- Bekleed een vorm met bakpapier.
- Smelt de chocolade. Roer het hete water door de gesmolten chocolade en mix het bakpoeder er doorheen. Laat afkoelen
- Mix de olie en suiker door elkaar. Mix daarna het ei erdoor. Voeg het vanille-extract, het chocolademengsel en het amandelmeel toe en meng alles goed.
- Mix de bloem en het zout erdoor. Meng daarna heel kort de zuurdesemstarter erdoor.
- Giet het beslag in de vorm en laat het bij 40°C een halfuur rijzen in de oven.
- Bak de brownies in 45 minuten op 180°C. Ze zijn klaar als een prikker er schoon uitkomt.