Voor een mooie [kinder]tijd
5 meest gestelde vragen over huisonderwijs

5 meest gestelde vragen over huisonderwijs

Als ik vertel dat we huisonderwijs geven, krijg ik heel vaak dezelfde vragen. Ik presenteer ze je hier en geef er ineens een antwoord op.

Hoe zit dat dan met sociale contacten?

Ik denk dat dit écht de vraag is die het vaakst gesteld wordt als je huisonderwijs geeft. Precies alsof wij een hele dag letterlijk in huis zitten of zo. Wat, voor alle duidelijkheid, totaal niet het geval is.

Die sociale contacten, dat zit in ons geval echt wel snor hoor. En niet alleen in ons geval, in zowat alle huisonderwijsgezinnen wel. Wij hebben een vast groepje met andere huisonderwijzers waar we wekelijks mee afspreken. Er zijn hobby’s waar ze andere kinderen zien en ontmoeten. Er zijn kinderen van vrienden waar ze mee kunnen spelen. Er zijn neefjes en nichtjes en ze hebben ook elkaar. Dat laatste is een ongelooflijk veilige en daardoor krachtige oefenomgeving om zich sociaal te gedragen.

Het klopt dat je er als huisonderwijsouder zelf actiever naar op zoek moet dan wanneer je kind(eren) op school zit(ten). Maar je krijgt er wel echte sociale contacten voor in de plaats waar voldoende volwassenen zijn in verhouding met het aantal kinderen en er dus altijd wel iemand kan helpen wanneer er een moeilijke situatie is. En dat laatste ontbreekt dan weer op een school.

Ik kan er nog lang over uitweiden, maar deed dat al eens op mijn blog dus ga daar gerust wat verder lezen.

Hoe doen jullie dat dan financieel?

Tja, hoe doen we dat? Door alle inkomsten en uitgaven goed bij te houden? Door geen onnodige uitgave te doen? Ik kan eigenlijk geen duidelijk antwoord geven op deze vraag, want ik weet niet precies wat wij anders doen dan anderen waardoor het ons lukt.

Misschien leven wij soberder dan het “gemiddelde” gezin, maar daarnaast hebben wij ook gewoon een lening, maandelijkse kosten, benzine en eten te betalen natuurlijk.

Mocht je willen weten hoe ik dat concreet aanpak om overzicht te houden en niet voor verrassingen te komen staan dan heb ik daar binnenkort een interessant webinar over.

Gaan jullie voor altijd huisonderwijs blijven doen?

Dat weet ik niet. Er is geen meerjarenplan of zo. We zijn gestart met te zeggen dat we het één jaar zouden proberen en ondertussen zijn we aan het derde schooljaar bezig. Ik antwoord meestal dat we wel zullen zien en dat we het blijven doen zolang iedereen het nog tof vindt.

Sowieso moet je elk schooljaar opnieuw doorgeven of je kind huisonderwijs krijgt of niet dus mocht er ooit een reden zijn dat we ermee stoppen dan kan dat gewoon. Het is dan aan mij om ervoor te zorgen dat de meisjes kunnen wat ze moeten kunnen om op school mee te kunnen volgen natuurlijk.

Vragen de meisjes dan nooit naar school?

In het begin gebeurde dat soms. Nu nooit meer. Ze zien de voordelen en de vrijheid van huisonderwijs wel goed genoeg in.

Wel praten we over school. Ik wil wel dat ze een idee hebben van wat een school is omdat ze familie en vriendjes hebben die wel op school zitten. Uiteraard is erover vertellen en praten niet hetzelfde als het zelf ervaren, maar zo hebben ze op z’n minst toch een idee.

En zoals ik hierboven al zei, mochten ze ooit toch vragen om naar school te gaan dan bekijken we de mogelijkheden.

Word jij niet zot, thuis en (bijna) altijd met de kindjes?

Euhm jawel, soms wel. 🙈Natuurlijk wel. Maar jij zal op je werk soms ook wel eens zot worden, hoe leuk je die job ook vindt. Niet?

Voor mij wegen die momenten (of periodes) niet op tegen de schoonheid van bij hen te zijn en hen te zien groeien. En ook niet tegen de rust trouwens. Want vaak staat de boel hier op stelten, klinkt er muziek en zijn ze hard mee aan het zingen, maar hebben we die dag helemaal geen verplichtingen. Die rust vind ik die zotte momenten meer dan waard.

En ik entertain mijn kinderen echt niet de hele dag hoor. Terwijl ik deze blog overtyp uit mijn boekje, luisteren zij een luisterboek en kleuren ze. Ze spelen ook heel veel gewoon met z’n tweeën en op die momenten heb ik tijd om het huishouden te doen, te bakken, in de moestuin te werken, werk gerelateerde dingen voor te bereiden …

Dit waren de meest gestelde vragen over huisonderwijs. Heb jij er zelf nog één die er niet tussenstaat? Laat het me weten. ⬇️