Voor een mooie [kinder]tijd
Hoe ik ervoor zorg dat ik zoveel lees

Hoe ik ervoor zorg dat ik zoveel lees

Of om creatief bezig te zijn. Of om dingen zelf te maken.

Eerst en vooral: ja, ik besef dat ik ook wel meer tijd “vrij” heb dan iemand die voltijds ergens gaat werken en daarnaast haar huishouden nog moet doen. Ik ben enorm dankbaar dat ik kan leven zoals ik nu leef. Elke dag opnieuw.

Maar daar gaat deze post niet over. Het gaat niet over hoeveel tijd je te besteden hebt. Of je al dan niet voltijds werkt. Zelfs niet over of je kinderen hebt en daar misschien veel tijd aan spendeert. (Want écht, wat deed ik vroeger eigenlijk toen ik nog geen kinderen had? Ik vraag me dat soms echt oprecht af.)

Waar het wel over gaat? Wel, ik borduur eigenlijk verder op het thema uit mijn vorige nieuwsbrief: alles is een keuze. En als ik kies om meer te lezen, of wil kiezen om meer te lezen, dan maak ik daar een bewuste keuze van en zet ik een systeem op waardoor dat ook lukt. Dat ik van mezelf redelijk gedisciplineerd ben, helpt misschien wel. Maar anderzijds: als je iets wilt, écht wilt, ga je daar dan ook niet voor?

Om bij het voorbeeld van lezen te blijven: ik wil elke dag lezen. Omdat ik het leuk vind, omdat ik graag in een goed boek verdwijn, omdat ik graag leer, omdat ik het interessant vind… Veel redenen. Er zijn jaren geweest dat ik aan het begin van het jaar een doel stelde van 26 boeken en dat niet haalde. Dat ik zelfs maar amper aan de helft kwam. Ik zet al acht jaar een doel via Goodreads. 13 boeken was het minste aantal boeken dat ik in één van die jaren las. Vorig jaar las ik er 31 en dat was het meeste. Omdat ik er dus voor kies.

Bij mijn bed ligt een boek (of ligt mijn e-reader). Dat is ’s morgens het eerste dat ik neem. Ik zou ook voor mijn gsm kunnen kiezen, maar dat doe ik dus niet. Ik kies bewust voor dat boek.
Op het toilet ligt een boek. Ik zou ook mijn gsm kunnen meenemen – en dat deed ik ook lang – maar nu dus niet meer. Ik kies bewust voor dat boek (of een tijdschrift).
’s Avonds sluit ik af met een boek (en een meditatie). Ik zet mij nog even in de zetel en lees nog even fictie. Ik zou ook kunnen scrollen op mijn gsm (deed ik vroeger) of kijken naar tv (deed ik heel lang geleden), maar dat doe ik dus niet meer. Ik kies bewust voor dat boek.

Zie je wat ik bedoel? Ik wil veel lezen en ik ga daar acties aan koppelen om ook daadwerkelijk veel te lezen. Ik zorg ervoor dat het me lukt door mezelf een handje te helpen, afspraken met mezelf te maken en me daar ook aan te houden.

Het gaat er dus niet om hoeveel tijd je hebt. Waar het om gaat, is keuzes maken, daarbij luisteren naar je hart en dan actie te ondernemen. Jezelf een handje te helpen.

Succes!