Voor een mooie [kinder]tijd
Brieven voor een mooie [kinder]tijd #34

Brieven voor een mooie [kinder]tijd #34

With every choice you make, you create your life.
– Onbekend

Alles is een keuze. Dat was een gespreksonderwerp tijdens een strandwandeling met een ex-collega. En natuurlijk weet ik wel dat niet alles een keuze is.

Waar wij het over hadden, waren wel echte keuzes. Kiezen voor voorverpakte gesneden groentjes tijdens een drukke werkweek versus zelf groentjes snijden tijdens je verlof. Zelf een lunchpakket meenemen versus elke middag iets gaan halen. Op vrije momenten tijd doorbrengen met je kinderen versus die kinderen naar een zoveelste hobby brengen om zelf rust te hebben. Op je gsm zitten scrollen versus iets doen dat je energie geeft.

Over die keuzes hadden we het dus. En hoe die jezelf, je relaties en je leven vorm geven. Want hoe klein de keuze ook mag zijn/lijken, ze kan wel een serieuze impact hebben. Op jezelf en je omgeving. Sommige keuzes geven je meer rust, andere juist meer stress. Sommige keuzes leveren je meer tijd en verbinding op met je gezin, andere doen het tegenovergestelde.

En ja, elke “ja” tegen iets betekent een “nee” tegen iets anders (of meerdere dingen). Je kan dat negatief bekijken als je kijkt naar wat je mist. Maar je kan dat ook bekijken als “ik kies heel bewust waar ik ja tegen ga zeggen omdat ik dat nu belangrijk vind”.

Zorg dat je ja zegt tegen wat jij echt wilt, tegen wat jij belangrijk vindt. Als dat gezondheid is, zeg dan ja tegen ’s morgens een halfuur yoga en nee tegen een halfuur snoozen. Als jij tijd wilt doorbrengen met je kind(eren) zeg dan ja tegen aanwezig zijn en nee tegen je smartphone.

Begin eenvoudig en zie wat het doet.

Dit artikel was een onderdeel van mijn (bijna) wekelijkse nieuwsbrief Brieven voor een mooie [kinder]tijd. Je kan de volledige nieuwsbrief hier lezen en je er ook op abonneren als je dat zou willen.